Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Ученици от II "е" клас на 55.СУ спазиха традициите и изработиха свои кукерски маски. Кукерите са се появявали в чест на настъпващата нова година. Самата дума „кукер” е с тракийски произход и означава „високи, маскирани хора”. Кукерите са известни с различни имена – мечкари, старци, кукове, бабугери, песяци. Обличат се със смесица от женски и мъжки дрехи и носят страховити маски. Окачват по себе си хлопки и звънци, носят тояги, за да прогонят злите сили и така посрещат пролетта, символизираща плодородието и благоденствието“, Както кукерите прогонват злите сили, така и ние си пожелахме да прогоним лошото далеч от нас!


За поредна година учениците от 5., 6. и 7. клас изработиха макети и табла на историческа тема. Сред тях има праисторически селища от дърво и камък, средновековни печати от глина, възстановки на архитектурни елементи и облекла, дори и сладкиш във формата на пирамида.

Всичко това и още може да бъде видяно в изложбата във фоайето на втория етаж. Е, сладкишът във формата на пирамида не стигна до изложбата.


На 11 и 12.01.2024г. в Национална спортна академия „Васил Левски“ се състояха състезанията по баскетбол, част от „Ученически игри“ 2023/2024 г., районно първенство. Баскетболистите на 55.СУ във възрастова група 5-7 клас след загуба от 8 СУ и победа над ЧОУ „Азбуки‘‘ се класираха на второ място. Момичетата във възрастова група 5-7 клас постигнаха две категорични победи над ЧОУ ,,Азбуки‘‘ и 8 СУ и продължават в следващият етап на Ученическите игри. Юношите 8-10 клас на 55.СУ след загуба на полуфинала от ПГ по телекомуникации и категорична победа над Международна гимназия “Проф. д-р В. Златарски”завоюваха престижното 3 място. Благодарим на всички ученици за участието и достойното представяне. Ръководител на отборите Светлана Йорданова- учител по Физическо възпитание и спорт


През м.декември в 55.СУ се проведе литературен конкурс посветен на коледните празници. Коледният вестник е частица от празничния дух, претворен върху белите листи от талантливите ученици на 55.СУ. Пожелаваме на всички 2024г да бъде здрава, успешна и вдъхновяваща!


В коледна работилница се превърна сградата на "Музейко", след като родители и ученици от 1 "З "клас се включиха в изработването на сувенири, картички и сурвачки за предстоящия Коледен базар на 55. СУ. Малките първокласници следваха инструкциите на мама и тате и заедно създадоха прекрасни коледни изделия, с които ще напълнят щанда си на 14.12.2023 г., когато ще се състои и самото събитие.


Ученици от VI В клас от 55. СУ " Петко Каревелов "с класен ръководител Мануела Марова и техните родители, се включиха в благотворителната кауза "Дари храна, дари любов " , като дариха пакетирани хранителни продукти от първа необходимост за да направят коледните празници на възрастните хора от по-малките селца в област Монтана по щастливи. Учениците изработиха и коледни картички специално за тях !


Учениците от 9.б клас посетиха СТЕМ центъра на Microsoft Bulgaria и направиха тричасово занимание на глобална и актуална тема "Киберсигурност". Разделиха се в екипи, с ясни правила, роля и задачи. Почтеност, отговорност и уважение бяха основните ценности в екипната работа. Разискваха се сериозни и актуални казуси на тема: "Какви са причините за кибератаките и как да се предпазим от тях? ". Използвайки помощната технология за Изкуствен интелект на Microsoft - Copilot, учениците установиха основните причини за киберпрестъпленията и начина, по който да се защитят. Всеки отбор предложи идеи, изказваше своята гледна точка с ясни аргументи. Учениците стигнаха до извода, че една от причините за кибератаките в интернет пристранството е слабата надеждност на паролите при достъпа до системи с лични данни. За целта деветокласниците съставиха генератор на пароли с Micro:bit, използвайки езика Python. Неусетни и ползотворни бяха тези три часа за деветокласниците и техните ръководители.


Всеки родител е важен за неговото дете и Всяко дете е важно за своя родител! Именно желанието да се срещнем в името на доброто бъдеще на нашите деца ние от 2Е клас , всяка седмица каним по един родител в "Часа на класа". Садим цветя, опознаваме пътя на водата или се борим с Менделеевата таблица, но...


Близо половината от участниците в есенния кръг на състезанието „Математика без граници„ от 55 СУ „Петко Каравелов“ се окичиха с медали. Прекрасните математици от нашето училище спечелиха 26 златни, 72 сребърни и 111 бронзови отличия.


Да разполагаш с модерна база, каквато предлага учебен корпус Музейко и да не се възползваш е грехота. И затова първокласниците с радост се впуснаха в кулинарното предизвикателство с мама Теди, която освен, че е програмист, се оказа и много сръчна в кухнята! Тя донесе вълшебната рецепта за вкусни кур...


Начало