Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


На 13.02.2023 г. се проведоха традиционните за 55 - то училище спортни игри „Лъвски скок“ – игри, демонстриращите възможностите в спортните дейности и добрата физическа подготовка на учениците и отдаващи почит на Апостола на българската свобода Васил Левски. Мероприятието, подготвено и организирано от учителите по Физическо възпитание и спорт, цели да популяризира активната физическа активност у учениците, като обвърже състезанието с историческия контекст на един „левски“ скок.


Учениците от четвъртите класове работиха по проекти на тема "Слънчева система". Научиха много интересни факти за планетите, техните спътници и звездите.


Тази вечна максима ентусиазира нашите петокласници и шестокласници в часовете по история и цивилизации. Тяхното вдъхновение превърна фоайето на първия етаж в училището в галерия с художествени интерпретации на прочути артефакти от цивилизациите на Древния Изток и на българското средновековно достолепие. Посетителите се срещнат с реконструкции на архитектурни шедьоври, с произведения на керамиката и торевтиката, с копия на ръкописи от различни скриптории, със скулптурни, графични и живописни образи на емблематични личности… Оживлението на публиката е достойна награда за усърдието на творците!


Казват,че коледните празници са най-хубави, когато са споделени с любимите хора. За учениците от 3.г клас и техните родители бяха точно такива. Няколко дни преди Коледа децата,родителите и класният ръководител Никол Иванова си организираха " Коледна работилничка с мама и татко". Класната стая се оказа малка,за да събере цялата радост, усмивки и празнично настроение,което непрестанно се усещаха в нея. От сръчните ръце на мама ,татко и дете се родиха чудесни буркани- свещници,които да допълнят украсата в празничните дни.


В последното за астрономическата 2022 година занимание, учениците от клуба по Роботика раздвижиха spin модулa на робота с код за движение и въртене. С Joint модулите и с коледни играчки направиха роботите да танцуват под звуците на Jingle bells. Пожелаваме на всички ученици, учители и родители здраве и много, много усмивки през 2023г!


Учениците от 55.СУ пресъздадоха обичая “коледуване”. Спазвайки старите български традиции, те нарекоха всички ученици и учители за здраве, успех и берекет. Да бъде!


От тази учебната година в нашето училище имаме вокална група. С ръководител г-жа Светла Дукатева и корепетитор г-н Симеон Маринов Включиха се таланти от 4, 5, 6 и 7 клас в 55.СУ Песента “Елхови лес” е поздрав към всички ученици, родители и колектива на 55-то училище от вокална група “Елбетица”. Весели коледни и новогодишни празници!


Проекта “Декартови координатни системи с пъстри и коледни теми” на 6 клас. Обзети от празничен творчески дух, учениците доказаха, че математиката може да бъде забавна, коледна и многостранна!


На 12 декември Ръководството на НСА „Васил Левски“, откри тържествено петия в Европа Олимпийски образователен център. На събитието почетни гости бяха министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов , министъра на младежта и спорта госпожа Весела Лечева, олимпийските шампиони ЗМС проф. Петър Киров и гл.ас Тереза Маринова. Наред с многото гости, специално внимание бе отделено и на най-младите олимпийци – учениците от Олимпийския клуб на 55 училище „Петко Каравелов“. Те бяха поканени от ректора на Академията проф. Николай Изов в знак на признание за дългогодишното сътрудничество и участие в олимпийските прояви на НСА. Учениците от 55 училище проведоха непринудена среща с двамата министри и ректора на Академията и разказаха за богатия спортен живот и възпитателна дейност в нашето училище. Много вълнуваща беше и беседата с двукратния олимпийски шампиони проф. Петър Киров, в която той разказа за тайните на неговите успехи и значението на моралната и волева подготовка за изграждането на личността. Учениците от 55 училище разгледаха експозицията посветена на 80 годишнината на НСА „Васил Левски“, където бяха изложени уникални и много любопитни спортни уреди, пособия и документи разказващи за богатата педагогическа и спортна дейност в Академията. Ръководителя на Олимпийския център проф. Лозан Митев, приятел на нашето училище от 1994 г. предаде най-сърдечни поздрави за всички ученици, учители и лично на директора на нашето училище госпожа Панчева с благодарност за доброто сътрудничество. Той отправи покана към всички представители на 55 училище да посетят Олимпийския образователен център с пожелания за здраве и весело посрещане на предстоящите празници.


Адриана Бояджиева, ученичка от 7В клас на 55 СУ Петко Каравелов спечели сребърно отличие в категория кумите U14 -47kg на Световната младежка карате лига, провела се във Венеция, Италия в периода 9-11.12.2022г. За състезанието бяха записани общо 2 566 участника на възраст между 12 и 17 години от 58 държави. В категорията си Ади се състезава в условията на конкуренция от 55 състезатели от 21 държави. Тя беше безапелационна в първите си 5 срещи, като постигна общ точков актив от 29:0. На финала само 3 секунди я разделиха от златното отличие.

За Ади това е втори пореден изигран финал на турнир от същия ранг, след като през лятото на 2022 спечели сребърно отличие и на Световната младежка карате лига в Пореч, Хърватска.

Тези състезания са част от официалния календар на Световната Карате Федерация (WKF) и са най-високото ниво за състезатели на нейната възраст.

Ади тренира олимпийско карате от 7 години и е част от карате клуб „Калоян“ с треньор Сенсей Антон Васев. Тя има многократни успехи в България и чужбина, над 80 медала и е републиканска и национална шампионка в нейната категория.

Гордеем се с теб, Ади! Продължавай да покоряваш нови и нови върхове!


Начало