Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


С много ентусиазъм, вълнение, старание и мотивация премина първото по рода си състезание "Мама, татко и аз", между родители и ученици от 2Д и 2Е клас. Началото беше дадено от Ева Борчева от 6В клас, която акапелно изпя химна на Р България , заедно с всички участници.За финал всички получиха грамота и медал за отлично представяне , връчени лично от Директора на 55.СУ -д-р Таня Панчева. Благодарим за организацията на нашите учители по плуване Ани Лесева, Мануела Марова, Борислав Маров и Мариян Галчев. На класните ръководители на 2Д и 2Е клас Данка Атанасова и Радослав Стоянов и на всички развълнувани ученици и родители за отдадеността и положения труд. Благодарим за този вълнуващ празник!


На 30-ти април двете вокални групи на 55. СУ - „Славейчета“ с ръководител Виктория Николова и „Елбетица“ с ръководител Светла Дукатева, се представиха прекрасно в концерта, посветен на патронния празник на училището. Бяха изпълнени разнообразни песни от техния репертоар. Изявиха се и техните солисти Велина Тунева (2.б), Елиа Георгиева, Матеа Стояновска, Ирина Стойнев (3.б) Вяра и Поля Дрангажови (5.е и 6.е), Ая Рангелова (5.е), Ева Борчева (6.в) и Цветелина Тикова (6.е), които зарадваха публиката със звънките си гласове и отличното си художествено изпълнение. В програмата взе участие и пианистът Божидар Авджиев от 10.а клас, спечелил званието Талантът на 55. СУ за 2023 г. Със своята джаз импровизация върху познатата и обичана песен „Една българска роза“ той отново доказа безспорния си талант, взривявайки публиката с възторжени аплодисменти. Благодарим на всички участници и им пожелаваме нови и още по-големи успехи!


През Каравеловите дни на 30.04.2024г в басейна на 55. СУ " Петко Каравелов " се проведе турнир по плуване " Немо" . В него участие взеха учениците от четвъртите класове. Те се състезаваха в стиловете кроул и гръб, като всички се представиха отлично. Турнирът започна с акапелно изпълнение на химна на Република България от Ева Борчева- ученичка от 6. В клас и завърши с много усмивки и медали за всички участници.


9.А клас се впуснаха в завладяващ тричасов урок в образователния център на Dream Space, Microsoft на България. Разделени на 5 екипа, те имаха задачата да проектират и изградят кула, която да устои на силни земетресения. Използваха micro:bit и робот RVR, за да симулират заметресение, както и да програмират система за известяване на населението за извънредна ситуация.

Чрез това STEM предизвикателство учениците не само развиха своите знания и умения, но и се вдъхновиха да станат бъдещите инженери, които ще изграждат по-безопасни и устойчиви сгради за обществото.


Първокласниците на 55 СУ "Петко Каравелов" проведоха "Маратон по четене" . Малките ученици демонстрираха придобитите знания, четейки любими детски приказки. С много усмивки и хъс децата показаха на какво са способни и защо четенето е важно-защото "Добрата книга е прозорец към света"!


„Ние трябва да вземем от миналото огъня, а не пепелта.“

Жан Жорес

Стела Деянова Симеонова, доскоро ученичка на 55. СУ, завършила с отличие този толкова труден седми клас през изминалата учебна година, „отвори“ бабината ракла и дари на своето училище музикален инструмент – гъдулка! Стела и родителите ѝ възкресиха с жеста си частица от миналото и поставиха началото на една инициатива!
55.СУ благодари на семейство Симеонови! Учениците и учителите на 55. Средно училище „Петко Каравелов“ подеха инициатива за опазване на традициите и предаването им на следващите поколения. Поискаха да вземат „огъня“ от нашето минало - да се върнат „назад“, за да знаят, когато вървят „напред“!


За пролетните празници учениците от

3 „а” клас проведоха проучване и показаха, че умело работят в екип, като създадоха и представиха проекти за Лазаровден, Цветница и Великден. Поговорихме си, че традициите и обичаите са създадени, за да помним кои сме и откъде идваме. Те ни учат да бъдем хора, те ни учат на добро.

Великден е смятан за най-големият християнски празник. Той озарява дома на българското семейство с вярата във Възкресението на Христос.

Учениците от 3 „а” клас желаят на Вас и Вашите семейства много здраве, късмет, благополучие, силна вяра и надежда!


На 29.04.2024г. в сградата на Музейко под мотото "Училище наше, любимо!", учениците отбелязаха празника на училището. С патриотични песни и стихове те изразиха своята чиста и неприкосновена обич към Отечеството, към всичко българско и родно. Инициативата завърши с кратка беседа и изложба на рисунки, в които децата вложиха голямо старание и творческо въображение. На тяхната изява се радваха бъдещите първокласници.


По повод празника на 55.СУ, родителите от II "е" клас на 55 СУ подеха инициативата да участват в празничните дни със собствена изложба от картини, които са нарисувани от самите родители.
Предоставяме на вашето внимание експозицията с техни картини , като благодарим на всеотдайните родители на II "е" клас за изключителната им съпричастност към училищния живот .

View all of Родителска изложба


Децата от ПГ "В" с много желание, старание и весело настроение, боядисаха стиропорени яйца с бои по случай предстоящия празник Великден. Използваха разнообразни цветове и техники, за да ги направят пъстри и красиви. Децата се запознаха с традициите, обичаите и научиха много нови неща, свързани с празника.


Начало