Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Днес, 06.03.2024 г учениците от 1. З клас се превърнаха в истински детективи на микроби , след като пред тях беше изнесена интересна, полезна и изчерпателна беседа за зародиша, разпространението и видовете бактерии. Заслугата дължим на Мария Кафеджийска, родител на Елена Василева от 1. З клас и стоматолог по професия. Посредством демонстрация, експерименти и практически приложими методи, тя успя да впечатли децата , които осъзнаха колко е важно да се спазват добри хигиенни навици , за да се предпазят от микробите и да се предотврати тяхното разпространение. С голям интерес и ентусиазъм малчуганите сами идентифицираха местата, където живеят бактериите, поставиха знаци , които да им напомнят за честото миене на ръцете и забърсване на повърхностите. Часа завърши с изложба от красиви рисунки на микроби, плод на тяхното творческо въображение.


Публичен дебат между ученици от 10А и 10Б клас

По повод обществените дискусии в медийното пространство, учениците от 10. А и 10. Б клас взеха участие в публичен дебат на тема: „Трябва ли 3. март да бъде национален празник на България?“.

Двата отбора се състезаваха в три кръга, в които имаха по общо 5 минути да представят своите аргументи и да критикуват тези на противниковия отбор. А за финал получиха няколко допълнителни въпроса по темата от публиката и журито.

И двата отбора показаха добри презентационни умения, изобретателност при представянето и критическо мислене.

В крайна сметка журито в състав Таня Панчева (директор), Красимира Йончева (учител по история) и Кремена Игнатова (учител по история), заедно с публиката от седмокласници, избраха за победител 10. Б клас.


През последните две седмици на февруари в часовете по история цивилизации учениците от VІ и VІІ клас на нашето училище посветиха време на Апостола на свободата, като участваха в проект, базиран на неговото документално наследство.

Най напред всеки клас проучи публикуваните откъси от кореспонденцията на Васил Левски в официалния му сайт: https://vasil-levski.bg/. След това всеки ученик подбра мисъл, която според него има актуално за нашето време значение и в рамките на няколко изречения аргументира писмено своя избор.

Жури от трима души, излъчено на случаен принцип от списъка на децата, получи задачата да подбере три мнения, които преценява за най-добре защитени. Номинираните текстове бяха прочитани през целия клас и получаваха заслужени овации.

Така, в навечерието на 3 март, шестокласниците и седмокласниците отдадоха почит на най-великия българин и недвусмислено доказаха, че той продължава да е съвременник на всяко ново поколение.


За поредна година, учениците и учителите на 55 СУ“ Петко Каравелов“ отбелязаха Световния ден против тормоза в училище, известен като „Денят на розовата фланелка“, която символизира неприемането на тормоз и насилие в училището. Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва денят за борба с тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“. На този ден всички, съпричастни с темата, обличат розово, за да изразят своята позиция.


Вълшебната сила на мартениците носи радост в училище! Прекрасните ученици от 1Ж клас, заедно с техните родители, направиха мартенички, с които да закичат любимите си учители! В творческата атмосфера се родиха искрени усмивки, интересни идеи и много закачливи мартенички!


Специални гости на премиерата на дигиталната книга от поредицата "Туй-Онуй" бяха учениците от учебен корпус "Музейко". Изключително интересно, иновативно и различно беше представянето на книгата. Чрез кратки истории с героя Време и любопитната Любка Любопиткова, която му отива на гости, децата научиха не само отговорите на всички въпроси, но и играха много интерактивни образователни игри. Заедно с приказните герои те търсеха гласните звукове, пишеха стихове, решаваха математически задачи, научиха основните цветове и дори танцуваха народни хора.


На 22.02.2024 в 55СУ “Петко Каравелов”се проведе VII традиционен лекоатлетически турнир“Лъвски скок”. Ученици и учители отдадоха своята почит и признателност към святото дело на Васил Левски. В турнира взеха участие представители на всички паралелки от първи до четвърти клас. Състезанието се проведе в две изпитания – скок на дължина и скок на височина. Смелите лъвчета показаха завидни умения и в двете дисциплини, за което бяха наградени с медали и грамоти.


Светла Дукатева, учител по музика в 55.СУ, издаде първия си самостоятелен албум “ Българско хоро” с фолклорни песни от Родопите, Шоплука, Пирин и авторски песни на фолклорна основа. Всички гости на събитието бяха завладени от прекрасния глас и магията на българската народна музика в песните на даровития ни колега. Екипът на 55.СУ пожелава здраве, щастие и нови творчески успехи на г-жа Светла Дукатева!


На 14 февруари – ден на любовта, новото начало и веселието, учениците от 12. А и 12. Б клас отправиха емоционална покана към своите любими класни ръководители - господин Мариян Галчев и господин Любомир Георгиев, да бъдат заедно с тях в деня, отбелязващ тяхната зрялост – абитуриентския бал! Събитието, чиято организация остана запазена в тайна от двамата, предизвика много вълнения и усмивки и у учениците, и у техните учители. Мариян Галчев и Любомир Георгиев приеха с удоволствие да споделят така важния за своите дванайсетокласници момент! Учениците поканиха и своя директор – госпожа Таня Панчева, да сподели емоциите на празника на зрелостта. Поканата им беше прие с удоволствие от г- жа Панчева! А ние, екипът на 55.СУ, ви благодарим, че ни направихте част от този момент, скъпи 12. А и 12. Б клас!


Начало