Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


На 17. октомври при децата от 3. "а" клас гостува Станислава Първанова- създател на издателство Noble Star Books. Тя им показа няколко интересни детски книги и им разказа за целия процес, свързан с тяхното издаване. Децата се превърнаха в малки шапкари и изработиха свои шапки, в които вплетоха различни магии- за смелост, за сила, за успехи в училище и др. Учениците четоха и свои авторски приказки и стихотворения, написани по повод срещата. Нашата гостенка бе впечатлена от таланта на третокласниците. Те пък й връчиха благодарствена грамота за получените нови знания и невероятното изживяване.


На 26.09.23г. учениците от учебен корпус "Музейко " проведоха своите първи учебни часове в основната сграда на "Музейко".

Децата успяха да се запознаят с трите измерения на времето-минало, настояще, бъдеще. Забавляваха се на воля и се сблъскаха с различни предизвикателства.

Кой създава бъдещето? Вие, първокласници!


Безспорно любимите часове на първокласниците са тези по Роботика. С помощта на робота КУБО децата навлизат по иновативен и достъпен начин в света на програмирането и роботиката. Развиват своето мислене, експериментират, учат се да решават проблеми и да работят в екип. Иновативната учебна програма е създадена от учителя по ИТ г-жа Даниела Генова и въвежда първокласниците на 55.СУ в специалността на бъдещето. Роботът КУБО дава възможност за създаване на междупредметни връзки в учебните часове по математика, български език, изобразително изкуство и технологии и предприемачество.


От тази учебна година учениците ще се докоснат до вълнуващия свят на физиката с нови висококачествени, интерактивни чинове.


2023-09-14-%D0%A3%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5%20%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-52 Ден преди началото на учебната година кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър посетиха 55.СУ- първото иновативно училище с профил „Роботика“ в начален етап в София на територията на „Музейко“. Във новия филиал на 55. СУ „Петко Каравелов“ ще учат деца от ПГ до 4. клас.

Директорът на 55. СУ Таня Панчева представи модерната, иновативна образователна среда и представи екипа на училището. В обучението на всички първокласници в 55.СУ ще бъде включен роботът Kubo, който е подходящ за деца от начален курс, а програмата е разработена от учителя по информатика Даниела Генова. Роботът е лесен за програмиране и не изисква устройство или екран, а децата ще научат как се строи алгоритъм от най-ранна възраст.


„В училищния двор широк
елате всички на урок! …“

 Незабравими стихове, чието звучене се свързва с пъстроцветното множество от развълнувани ученици, родители и учители в училищата ни! Отново е време за среща! За две срещи! На 15 септември 2023 г. 55. Средно училище „Петко Каравелов“ за 145 – ти път отваря врати, за да посрещне своите ученици! Започва още една учебна година, изпълнена с надежди и високи цели, свързани както винаги с много труд и много постижения в овладяването на знания, в творчеството, в спорта, в изкуството.

 Тържественото начало на новата учебна година ще бъде поставено с две тържества, гости на които ще бъдат родителите на учениците, обучаващи се в съответната сграда.

 Тържеството в двора на 55. СУ „Петко Каравелов“ по повод откриването на учебната 2023 / 2024 година ще започне в 8:45 часа. Учениците и техните родители каним да бъдат в двора на училището в 8:35часа.

 Тържеството в нашето ново учебно пространство в "Музейко“ по повод откриването на учебната 2023 / 2024 година ще започне в 10:00 часа. Децата от ПГ А, ПГ Б и ПГ В, учениците от 1. Ж и 1.З клас и техните родители каним да бъдат в двора на училището в 9:50 часа.

В този първи ден ще си пожелаем взаимно здрава и успешна учебна година.
Очакваме ви!


В навечерието на своя 145-годишен юбилей голямото семейство на 55.СУ расте! За учебна 2023/2024 г. ще отвори врати нашето ново учебно пространство в "Музейко". В него ще бъде разкрита и допълнителна паралелка за ученици в първи клас с цел обхващане на неприетите деца от района на училището.

Ръководството на 55.СУ благодари на Столична община и на кмета на СО- г-жа Йорданка Фандъкова, за личната ангажираност и подкрепа за предоставянето на сградата на 55.СУ! Да ни е честито новото учебно пространство!


Невероятни летни емоции ни предложиха младите математици от 55 СУ на финалите на „Математика без граници“ от 01.07 до 04.07.2023г. На брега на морето, в красивия Несебър, учениците от 55 СУ „Петко Каравелов“ завоюваха общо 11 златни, 6 сребърни и 12 бронзови медали съревновавайки се с своите връстници от цяла България, както и ученици от Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Украйна, Литва, Черна гора, Сърбия, Полша, Румъния, Малта. С радост можем да поздравим носителите медали от индивидуалния турнир.


nvo

МАТЕМАТИКА

  • 3-ма ученика с максимален брой точки-100
  • 22 % от учениците с резултат по-висок от 87.5 т. /отлична оценка над 5.50 /

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

  • 30 % от учениците с резултат по-висок от 87.5 т. /отлична оценка над 5.50 /


Начало