Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


На 21 март учениците от 55 СУ отбелязаха Международния ден на хората със Синдром на Даун. Денят – 21-ви на третия месец от годината не е избран случайно, а показва, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три броя) на 21-вата двойка хромозоми от кариотипа на човек. Учениците от 10-ти клас изготвиха и представиха презентации пред съучениците си, с които разкриват същността на синдрома, неговата поява и светът на хората, живеещи с него. Интересен факт е, че хората със синдром на Даун имат уникална способност да радват и вдъхновяват другите с позитивното си отношение и енергия, затова и децата прегърнаха с ентусиазъм каузата за шарените чорапи, които са знак на подкрепа.


На зимният кръг на състезанието „Математика без граници„ учениците от 55 СУ „Петко Каравелов“ завоюваха 149 медали. Прекрасните ни математици спечелиха 16 златни, 48 сребърни и 85 бронзови отличия.


Ученикът Калоян Руменов Максимов от IV-ти "А" клас постигна високи резултати при участието си в Областния кръг на Националната олимпиада " Знам и мога". Той е един от шестте ученици в гр. София, който е класиран за Националния кръг.

Директорът на 55. СУ г-жа Таня Панчева лично поздрави и връчи грамота на ученика.


Умен е бил древният българин! Оставил ни празници, обичаи, традиции за всичко.Не е подминал ни женитбата, ни раждането на новия живот, нито смъртта. Но в периода между живота и смъртта си човек често допуска грешки. Човешко е да се греши, казваме! Но в яда си изричаме думи, които посичат като бръснач ближния и оставят явни белези в душата му. Волно или неволно, редно е да надвием себе си и потърсим опрощение. ПРОШКАТА - най-висшият духовен човешки акт и начин за пречистване на душите ни ! Днес е особен празник! Ден, в който душата се отваря за любовта, опрощението, за светлината, за приемането и смирението. Ден, в който свеждаме глава пред своите и чуждите грешки и избираме дали да продължаваме с болката, обидата и раната, или да ги лекуваме с мир и любов.

Прошка искам и прошка давам ! Простете ми ! И на вас простено да ви бъде от мен и от Господ !


Празник е! Днес се чества денят на числото Пи! С голяма обич към математиката, нашите ученици от 55 СУ отново уважиха традицията ни. С много труд и старание към науката, те показаха много от своите умения и талани! Интересно е още, че на този ден се ражда Алберт Айнщайн. Учениците ни от 6 клас разбира се, не са пропуснали и този факт. Вложили са ум, техники и в резултат на това ние получаваме готови и стегнати проекти с много развито въображение! В техните проекти може да откриете и самия град на Пи! Подготвили са и много различни сладки и солени изкушения! Интересно, креативно и много вълнуващо! Горди сме с учениците ни за тяхното желание и творение. Това стана традиция за 55 СУ и не смятаме да я променяме. След като видим радостта на децата и гордостта на родители и учители, това за нас е повод за празник! Честит празник на числото Пи от 55 СУ "Петко Каравелов"!


С емоционално изпълнение на песнички и стихчета, децата от 1 клас, изненадаха своите майки по случай Международния ден на жената!


Днес, 06.03.2024 г учениците от 1. З клас се превърнаха в истински детективи на микроби , след като пред тях беше изнесена интересна, полезна и изчерпателна беседа за зародиша, разпространението и видовете бактерии. Заслугата дължим на Мария Кафеджийска, родител на Елена Василева от 1. З клас и стоматолог по професия. Посредством демонстрация, експерименти и практически приложими методи, тя успя да впечатли децата , които осъзнаха колко е важно да се спазват добри хигиенни навици , за да се предпазят от микробите и да се предотврати тяхното разпространение. С голям интерес и ентусиазъм малчуганите сами идентифицираха местата, където живеят бактериите, поставиха знаци , които да им напомнят за честото миене на ръцете и забърсване на повърхностите. Часа завърши с изложба от красиви рисунки на микроби, плод на тяхното творческо въображение.


Публичен дебат между ученици от 10А и 10Б клас

По повод обществените дискусии в медийното пространство, учениците от 10. А и 10. Б клас взеха участие в публичен дебат на тема: „Трябва ли 3. март да бъде национален празник на България?“.

Двата отбора се състезаваха в три кръга, в които имаха по общо 5 минути да представят своите аргументи и да критикуват тези на противниковия отбор. А за финал получиха няколко допълнителни въпроса по темата от публиката и журито.

И двата отбора показаха добри презентационни умения, изобретателност при представянето и критическо мислене.

В крайна сметка журито в състав Таня Панчева (директор), Красимира Йончева (учител по история) и Кремена Игнатова (учител по история), заедно с публиката от седмокласници, избраха за победител 10. Б клас.


През последните две седмици на февруари в часовете по история цивилизации учениците от VІ и VІІ клас на нашето училище посветиха време на Апостола на свободата, като участваха в проект, базиран на неговото документално наследство.

Най напред всеки клас проучи публикуваните откъси от кореспонденцията на Васил Левски в официалния му сайт: https://vasil-levski.bg/. След това всеки ученик подбра мисъл, която според него има актуално за нашето време значение и в рамките на няколко изречения аргументира писмено своя избор.

Жури от трима души, излъчено на случаен принцип от списъка на децата, получи задачата да подбере три мнения, които преценява за най-добре защитени. Номинираните текстове бяха прочитани през целия клас и получаваха заслужени овации.

Така, в навечерието на 3 март, шестокласниците и седмокласниците отдадоха почит на най-великия българин и недвусмислено доказаха, че той продължава да е съвременник на всяко ново поколение.


Начало