Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Вдъхновени от топлината на идващите празници и идеята да сме единни, учениците от 55.СУ бяха предизвикани да проведат едни "по-различни" часове по математика. Разделени на отбори, петокласниците и седмокласниците се изправиха един срещу друг, задружни и помагащи си! Заедно те пребориха обикновените дроби и разложиха трудните многочлени! Разбира се, победителите не останаха незабелязани, а даже напротив- бяха стимулирани и поощрени! Весели празници от малките и големите математици на 55.СУ!"


В 55.СУ се проведе открит урок на тема “Фолклорът на Родопите”. Гост лектор бе майсторът на каба гайдата г-н Христо Павлов, който изработва родопски гайди от 20г. и началният учител с родопски корени г-жа Снежина Кисьова, която изпя на децата фолклорният химн на Родопите- “Бела съм, бела юначе”. Светла Дукатева- учителят им по музика, пък представи емблематичната песен “Излел е Дельо хайдутин” под съпровода на родопската гайда. Децата се докоснаха до звука на автентични родопски чанове и видяха демонстрация на традиционно забраждане на жената от Родопите, наречено “закутляне”, мъжка родопска носия и две женски от източни и западни Родопи. Всички заедно изпяха популярната песен “Рипни Калинке” и извиха кръшно българско хоро. Гости: Христо Павлов-майстор гайдар, Снежина Кисьова-учител в 55.СУ Изработил урока: Светла Дукатева-учител по музика Фотограф: Габриела Тодорова


Продължаваме Заниманията по Роботика с изучаване на разклонени конструкции в платформата Fable, с които можем да управляваме Робота с клавишите за навигация от клавиатурата. Запознахме се и с нов блок за програмиране - get Acceleration, с който също раздвижихме Fable Joint, но със Смартфон. Отново изпълнихме играта "Лабиринт", в която топче трябва да премине през различни препятствия и да достигне до определена точка. Като за край на нашите седмични занимания конструирахме машина за обстрелване на топче - Катапулт. Всичко е добре, когато свършва добре! С изпълнена мисия.


Жадни за знания и мотивирани за нови, още по големи успехи 451 ученици от 55 СУ се влючиха в надпреварата със своите връстници от 24 страни по света в есенния кръг на юбилейното десето издание на международното състезание „Математика без граници“. Прекрасните математици от нашето училище спечелиха 162 медала от есенния кръг на турнира. От тях 28 златни, 58 сребърни и 76 бронзови отличия.

Златни медалисти са: Белослава Стоянова – 1 клас Боряна Митева – 1 клас Калин Сариев – 1 клас Миа Сиракова- 1 клас Боян Борисов – 1 клас Лилия Шарк – 1 клас Божидар Димитров – 1 клас Симона Големанова – 1 клас Пламен Сариев – 2 клас Йоан Вълчев – 2 клас Александър Найденов – 2 клас Ромина Златева- 2клас Бранимир Костов – 2 клас Изабела Иванова - 2 клас Петър Бойчев- 3 клас Борис Христов- 3 клас Габриела Георгиева - 3клас Огнян Арсов – 3 клас Йоан Балездров-3 клас Ралица а Тотева- 4 клас Корай Вейсел- 4 клас Калоян Драганов- 4 клас Емре Юмер- 4 клас Ивайла Колева – 4 клас Александър Хътов – 4 клас Явор Борисов – 4 клас Николай Николов – 5 клас Любен Хубенов – 7 клас

Поздравления и за всички носители на сребърни и бронзови медали, за останалите участници проявили усърдие и много знания, за ръководството, учителите по математика и в начален етап на 55 СУ „Петко Каравелов“. С пожелания за здраве и по-големи успехи в бъдеще на всички!


Европейската седмица на програмирането помага на милиони хора в Европа и извън нея да учат, да създават и да се забавляват с цифровите технологии. За тази цел е създадена платформата Code.org, в която има огромен набор от игри, инструменти за разучаване и усъвършенстване на езиците за програмиране.  За поредна година нашето училище се включи в Европейската седмица на програмирането. В часовете по Компютърно моделиране, Информационни технологии и Информатика учениците от 3 до 12 клас се включиха в различни дейности. Уроците чрез игри и любими герои от Междузвездни войни, Замръзналото кралство, Minecraft, Angry Birds, Танцово парти и др., положиха основите на компютърните науки и кодирането. С тях малките ученици упражниха визуалното програмиране. По-големите ученици извършваха дейности за създаване на мобилно приложение, използвайки езика JavaScript, програмираха роботи, разшифроваха супер секекретни кода. Разбраха основната концепция на езика Python, JavaScript чрез линейни алгоритми, цикли, променливи, условни конструкции.  Умението да програмираме, да разчитаме код ни дава предимство в цифровия свят на XXI век, като ни позволява да го контролираме, променяме и дори да го правим по-добър.

Сканирайте тук, за да видите дейностите, които изпълнихме по класове. Включете се и вие в Седмицата на кодирането! 

frame


На 14-и ноември в Национална спортна академия „Васил Левски“ се състояха състезанията по баскетбол, част от „Ученически игри“ 2022/2023 г., районно първенство. Баскетболистите на 55.СУ във възрастова група 5-7 клас са победители и заеха първо място след като постигнаха убедителни победи срещу ЧОУ „Азбуки‘‘ и 8 СУ ,,Васил Левски‘‘. Момичетата във възрастова група 5-7 клас също постигнаха категорична победа над ЧОУ ,,Азбуки‘‘. А юношите 8-10 клас на 55.СУ след оспорвана игра с ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ завоюваха престижното 3 място. Благодарим на всички ученици за участието и достойното представяне. Ръководител на отборите Светлана Йорданова- учител по Физическо възпитание и спорт.


Вълнуващи са първите стъпки по роботика за нашите ученици. Занятията в иновативния ни СТЕМ център са изпълнени с много вълнения и щастливи усмивки. Темата на днешния урок е "Кодиране за лабиринт" и нашите ученици се справиха прекрасно с поставената задача. Уверете се сами!


За 13-та поредна година се проведе състезанието „Математическо междучасие“. То бе организирано от учителите по математика, а в него се включиха 7 отбора от по трима ученици от седмите класове в 55 СУ „Петко Каравелов“. Участниците в състезанието са връстници на 13-годишната традиция за провеждане на проявата в училището, което следващата година ще отбележи своя 145-годишен юбилей. Темата на тазгодишното събитие бе „Формули за съкратено умножение“. Участниците в състезанието се представиха чудесно и показаха, че знаят формулите и умеят успешно да ги прилагат. Победители са учениците от 7 „е“ клас, които показаха много знания и добра организация. Наградата за тях беше вкусна шоколадова торта! Останалите участници в математическото състезание поискаха реванш и обещаваме, че през втория срок ще могат да премерят сили по темата „Неравенства“, така че се гответе отсега! Успешна учебна година на всички седмокласници и нека запазят традицията на 55 СУ като се представят достойно на националното външно оценяване!

Видео


Литературната седмица под надслов "Ран Босилек-поетът на детската радост". Учениците от 3.Ж клас цяла седмица са посветили на творчеството на Ран Босилек. Чели са произведения му, изучавали биографията на писателя. Разглеждаха сборници с народните приказки които е събрал и обработил писателя. Рисуваха илюстрации към тях, наизустиха най- известните стихотворения "Родна стряха", "Не бързай", "Радост" и др. Участваха във викторината "Познай приказката" по ключеви думи, по главните герои. Дори са направили театрална постановка от "Патиланско царство" към приказката "Какво чудо стана".


Какво е атомна електроцентрала? Какво представлява ядреният реактор? Как се преобразува ядрената енергия в електрическа? На тези и още много въпроси даде отговор инженер Красимир Босилков, дългогодишен служител в АЕЦ Козлодуй. Той се срещна с учениците от 3. Г клас и представи интересна информация и факти за работата си първата атомна електроцентрала в България. С голямо любопитство учениците изгледаха кратко филмче и презентация,които бяха изготвени специално за тях. В края на срещата децата получиха подаръци ,които да останат един хубав спомен.


Начало