Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


На 09.11.2022 по покана на Пощенска банка 5 Д клас се включи в инициативата „Гордея се с труда на моите родители“. С игри и усмивки те получиха подкрепа и във важния кариерен избор, който им предстои някой ден. Това бе в тясна връзка и с изучаваните по математика в 5 клас десетични дроби, проценти, лихви, влогове и кредити - видяха как те се прилагат на практика.


Днес беше направена още една крачка към сбъдването на още една мечта на 55.СУ. На днешното заседание на Столичния общински съвет беше приета технико-икономическа обосновка и даване на съгласие за прилагане на намалени отстояния при изграждането на пристройка на съществуващите училищни сгради на 55.СУ. Архитектурният проект за изграждане на новата пристройка е изготвен от ръководството на 55.СУ в съответствие с нуждите на училището и е финансиран със средства от училищния бюджет. С реализирането му ще бъдат постигнати следните цели: -изграждане на "топла" връзка между двете сгради и свободен достъп на учениците от "малка" сграда до училищния стол, бюфет, плувен басейн и СТЕМ център, намиращи се в "голяма" сграда; -обособяване на нови учебни помещения и творчески работилници за театрални, музикални, танцови и арт занимания; -изграждане на концертна зала с директен достъп от двора на училището за изява на талантите на нашите ученици; Проектът ще бъде предложен за финансиране по Национален план за възстановяване и устойчивост, Компонент 1:Образование и умения. Училищното ръководство благодари на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, по чиято инициатива беше внесен докладът в Столичния общински съвет.


На светлия празник на народните будители ученици на 55 СУ "Петко Каравелов" се превъплътиха като исторически личности и ни припомниха за достойните дела на велики българи, благодарение на които и днес е жив българският дух и народ!


Използвайки знанията си по електротехника, в час по Физика под ръководството на госпожа Иванка Гълъбова (учител по физика и астрономия) учениците от 7 б клас изградиха своя първи проект „Интерфейс на космически кораб“. За проекта учениците използваха един от комплектите на Ардуино - Arduino Starter Kit. Arduino са микроконтролерни развойни платки, на които може да се програмира. За програмирането е необходимо на устройство /лаптоп, настолен компютър/ да има инсталирана програмата Arduino, където се съставя код. Чрез съставения код на програмата и посредством Ардуино платката, с отделните й части – съединителни проводници, светодиоди, резистори, switch бутон могат да се изработват различни проекти, които да отговарят на съвременния свят. В часа учениците работеха по екипи, направиха своята първа електрическа верига и затвърдиха своите знания за ток, напрежение, съпротивление и видове свързване на електрически вериги. Заедно с това се запознаха със структурата на програмния език на Ардуино.


За опасностите в онлайн пространството в 55. СУ беше изнесена лекция от Явор Колев, един от най-добрите и авторитетни специалисти в киберсигурността. Участници в лекцията бяха ученици от 8 А и 8 Б клас. "Пази дете в Интернет" е социален проект на Лев Инс, като основната задача на проекта е да запознаят децата с рисковете, които съществуват в дигиталния свят и как да се опазят. Факт е, че децата днес прекарват голяма част от ежедневието си в онлайн пространството. Безспорно появата на социалните мрежи в Интернет има своите предимства - бърз контакт с приятели на различни разстояния, сприятеляване, включване на групи по интереси, информираност за новини и събития. Социалните мрежи имат и своите недостатъци и крият опасности. Учениците бяха запознати с част от опасности, онлай тормоза, дадоха им се насоки за навици и умения за добро общуване в дигиталния свят.


По идея на класния ръководител г-жа Никол Иванова, ученците от III Г клас проведоха благотворителна кампания. Децата подкрепиха каузата на фондация „Надежда за малките“, като събраха сумата от 481.20 лв. Това не е първата благотворителна кампания за III Г клас. През пролетта те участваха в кампания на БЧК по набиране на продукти от първа необходимост за бягащите от войната украински деца, за което получиха благодарствено писмо, а през 2021г. отново подкрепиха кауза на фондация „Надежда за малките“.


Есенната изложба на учениците от 1 до 4 клас красят фоайето на нашето любимо училище, за да можем всички заедно се потопим в очарованието на този пъстър сезон...


Лекари от „Пирогов“ и УМБАЛ „Света Анна“ ще оказват медицинска помощ на учениците на 55.СУ от разстояние чрез специална техника за онлайн прегледи. Метод, присъщ за НАСА в САЩ.

Това става възможно чрез проекта „Училищна мрежа за телемедицина“, който беше представен пилотно в 55-то СУ „Петко Каравелов“ в присъствието на министрите на образованието и науката и на здравеопазването - проф. Сашо Пенов и д-р Асен Меджидиев.

В лекарския кабинет в училището е монтирана хардуерна техника, обезпечаваща аудио и видео комуникация и прехвърляне на данни между училището и болницата. При необходимост медицинската сестра или учител в училището може да се свърже с дежурен лекар в болницата, който да даде насоки за действие. Под наблюдение на лекаря сестрата сваля необходимите данни от пациента и може да извършва нужните манипулации.

„Още в първите дни на нашето служебно правителство ние решихме да демонстрираме възможностите на телемедицината в училищна среда“, сподели министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

„Аз съм убеден, че този проект ще продължи да съществува и ще бъде във всяко едно от училищата, не само в София, но и в страната“, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той обясни, че има недостиг на медицински кадри и е трудно да се осигурят лекари за всички училища и детски градини. Разполагайки с тази техника 55.СУ ще има възможност във всяка една минута да направи консултация дали да бъде изпратен екип от болницата, дали да дойде бърза помощ, дали да се предоставят съвети към медицинската сестра или към персонала на училището, посочи министър Меджидиев.


„Звъни звънчето-зън,зън, зън, …“

Познати думи на познат призив! Време е шумът на морските вълни да бъде заменен с веселата глъчка на вълните от деца и младежи в училищния двор! Отново е време за среща! На 15 септември 2022 г. 55 Средно училище „Петко Каравелов“ за 144. път отваря врати, за да посрещне своите ученици! Започва още една учебна година, изпълнена с надежди и високи цели, както винаги свързани с много труд и много постижения в овладяването на знания, в творчеството, в спорта, в изкуството.

Тържеството по повод откриване на учебната 2022 / 2023 година ще започне в 10:00 часа в двора на 55.СУ „Петко Каравелов“.

Учениците и техните родители приканваме да бъдат в двора на училището в 9:45 часа, за да могат да се срещнат със своите класни ръководители, да заемат определените си места и спокойно да се насладят на празничната програма.

В този първи ден ще си пожелаем взаимно здрава и успешна учебна година.

Очакваме ви!


Начало