Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


В чест на кръглите годишнини от раждането и кончината на Петко Каравелов се проведе историческа викторина за ученици от 5.-7. клас. Оспорваното състезание се проведе в три кръга - затворени въпроси, отворени въпроси и разпознаване на изображения.

След редовните въпроси 4 от 7-те отбора завършиха с равен резултат, но след три напрегнати дузпи Отбор Ж (Павел Павлов 5Ж, Боряна Събева 6ж и Ирена Сербезова 7Ж) грабна победата.

Всеки от участниците получи грамота и химикал, а за победителите имаше и по книга подарък.


През изтеклата седмица нашите ученици направиха един по-различен поклон пред патрона Петко Каравелов: избрани екипи от всеки клас представиха пред съответстващата по буква паралелка на по-малките съученици визуална презентация, посветена на забележителния патриот и държавник, заслужено сравняван с идеолога на италианското обединение граф Камило Кавур.


Днес (21 март) светът отбелязва Международния ден на хората със Синдром на Даун. По традиция в този ден всички, които подкрепят хората със Синдрома на Даун, обуват шарени чорапи. Каква е идеята? Хората с Даун често са наричани "най-слънчевите хора на планетата", а какъв по-хубав начин от това да покажем слънчево настроение, като обуем шарени чорапи? И така учениците от 4.Д клас изпратиха усмивките и обичта си към всички слънчеви деца по света!


През месец февруари, 192 ученици от 1 до 4 клас на 55 СУ „Петко Каравелов“ се включиха в състезанието „Финансова грамотност“, в конкуренция с ученици от цялата страна. Нашите ученици спечелиха 10 първи, 13 втори и 23 трети места.

Екипът на 55 СУ „Петко Каравелов“ получи почетна грамота от сдружение „Европейско кенгуру“ за отличната организация и високите постижения в състезанието „Финансова грамотност“ . Поздравления за всички участници в състезанието, които показаха знания и умения да се справят с финансовите задачи. Поздравления за учителите, подготвили малките състезатели.


"Учете се. И най-големите шампиони, и най-големите учени и всеки един човек, който е успял в живота, е тръгнал от училище – обърна се към учениците от 55-о Евгени Иванов.”


Изключително масово участие на учениците от 55 СУ беляза и зимния кръг на състезанието „Математика без граници“ през месец януари 2023г. Близо 400 ученици се включиха в надпреварата със деца от 24 страни по света и отново се представиха блестящо. Потвърждавайки още веднъж реномето на 55 СУ, като едно от най-стойностните училища в страната. Децата от 55 СУ извоюваха 14 златни медали от надпреварата. Специални поздравления за златните медалисти: Александър Найденов, Йоан Вълчев, Пламен Сариев, Елена Първанова, Анна Козовска, Стилиян Тодоров – 2 клас Огнян Арсов, Петър Бойчев, Йоан Балездров – 3 клас Ралица Тотева, Александър Хътов, Виктория Моллова, Лора Терзийска - 4 клас Даниел Казанлъклиев – 5 клас Поздравления и за всички носители на 47 сребърни и 81 бронзови медали, за останалите участници проявили усърдие и много знания, за ръководството и учителите на 55 СУ „Петко Каравелов“. Без тяхната подкрепа, нашите невероятни деца не биха постигнали всички тези отлични резултати. С пожелания за здраве и по-големи успехи в бъдеще на всички!

На 22.03.2022г./сряда/ ще се проведе пролетния кръг на турнира в 55 СУ. След него ще се определят участници в финалния кръг от 01.07. до 04.07 2023г. в гр. Несебър. За определяне на финалистите се взимат резултатите от трите дистанционни кръга, като учениците с най-много точки получават покани за участие на финалите. За ученици носители поне на два медала от трите дистанционни кръга се дава възможност за участие на полуфинала в Стара Загора, който ще се проведе на 29.04.2023г.


И тази година в 55 СУ“ Петко Каравелов“отбелязахме Деня на числото π. Денят, в който се чества най-старата математическата константа, е 14 март или 3.14 по календарен запис месец/ден. Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката. Съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е еднакво за всички окръжности.
Петокласниците решаваха задачи, свързани с цифрите на числото пи. Шестокласниците подготвиха презентации, викторини, рисуваха града на числото π и приготвиха много вкусни сладкиши.


Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Първият Ден на жената е отбелязан през 1909 г. в САЩ. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. На борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

5б клас почете празника на дамите с чудесните си презентации на английски език, като разказа на останалите за неспирната борба на нежния пол, за да стигне до почетното си място в днешния свят.

Благодарим на всички дами, малки и големи, които продължават да осветяват пътя на човечеството!


Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Таня Панчева, директор на 55.СУ“Петко Каравелов“, подписаха споразумение за сътрудничество.

„УНСС вече има изградена традициия на сътрудничество със средното образование, в съвместно разработване и реализиране на образователни и информационни инициативи и проекти с училищата. Ще организираме и участие на преподаватели от УНСС в прекия образователен процес на 55 училище с цел засилване на икономическото образование“, каза ректорът на УНСС.

Директорът Таня Панчева изрази своята радост от сътрудничеството с УНСС, което ще обхваща множество проекти, кариерно ориентиране на учениците и съвместни учебни програми. „Сътрудничеството ни ще обогати знанията на нашите ученици, ще ги запознае с националните и европейски образователни стандарти“, посочи директорът на училището.


Начало