Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


В слънчевия м. юни, децата от ПГ А, Б, В участваха в спортен празник , в които премериха сили и възможности. Радостното настроение бе показател, че е много интересно и забавно и всички деца показаха завидни умения. Учителите по ФВС благодарим на учителите на подготвителните групи , които тази година са работили отлично и с тяхна помощ бъдещите първолаци ще покажат още много спортни умения и способности в часовете по ФВС. Организатори: Борислав Манов, Виктор Мутафчиев, Габриела Тодорова, Мануела Манова, Светлана Йорданова-учители по ФВС


55 СУ „Петко Каравелов“ бе домакин на годишната пресконференция във връзка с традиционната "Седмица на водното спасяване", организирана от БЧК „Готови ли сме за безопасни лято?“

Ученици от IV клас демонстрираха своята готовност за ваканция край морето и басейна, след обучение по програмата на БЧК за водна безопасност „Приятели с водата“.

Председателят на Националната комисия по водно спасяване доц. Стоян Андонов и директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов се убедиха на живо как работят програмите за превенция на водния травматизъм при децата.


Децата се раждат любопитни и трябва да подхранваме тази черта в тях и да я развиваме. На неотдавнашното посещение в 55 СУ "Петко Каравелов" представители от международната фирма Съдърланд бяха впечатлени от Борис Цанев, ученик в 10 клас и познанията му по програмиране и алгоритми.

За да подкрепят интереса му към Софтуерни и хардуерни науки, от фирмата осигуриха безплатен достъп до учебна платформа за курс по Роботика и програмен език Python.

Нагоре и далеч, Борис!


Учениците от 55.СУ са победителите в състезанието по ФУТБОЛ във възрастова група 5-7 клас, част от „Ученически игри“ 2021/2022г. В честна и спортсменска игра нашите футболисти завоюваха първото място срещу отбора на 8 СУ “ Васил Левски”. Поздравления, шампиони!


В Босилеград, Западните покрайнини, пред храма Св. Троица“ в близкото до града село Извор, се проведе тържествено честване по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий. Гости на тържеството бяха вицепрезидентът на Република България госпожа Илияна Йотова, официални лица, жители на Босилеград, родители, учители и ученици от 55 СУ „Петко Каравелов“ – София. Силни и прочувствени слова казаха учениците от 55 СУ, които с своя литературен рецитал предизвикаха възторжени ръкопляскания. На фона на песента „Многая я лета“ тържеството беше закрито, с пожелание за нови срещи през следващата година.


По повод Деня на земята, по инициатива на учениците от 11-А клас на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ беше организирана кампания за събиране на храна за възрастни и болни кучета за приюта в с. Горни Богров.

Включиха се много ученици и учители, водени от мотото на кампанията "БЪДИ ДОБРОВОЛЕЦ И ЗАРАДВАЙ ЧЕТИРИНОГ ПРИЯТЕЛ" !

Събраните храни бяха закарани на място и приети с огромна благодарност от служителите и доброволците в приюта.


На 1 юни 2022, на Международния ден на детето,

Симеон Желев от 4 Д клас, застана рамо до рамо с Виктория Петрова и Юксел Кадриев като водещ на централната емисия в bTV Новините..

А по-късно бе техен гост за ексклузивно интервю.

Да пожелаем още много изяви и успехи на един млад актьор от театрална работилница Мариан Бачев и Arcadia Fusion ART!

Мечтите се сбъдват, когато влагаш труд, постоянство и страст!


СТЕМ ЦЕНТЪР "RoboLab

Иновативния STEM център за дигитални създатели “RoboLab“ е разположен на 360 кв.м., създадени са 6 зони отговарящи на 6-те режима на учене. „RoboLab“ е предвиден за работа на групи до 13 ученици с инструменти за работа по проектно-базирано обучение в дигитална среда. Обособените 6 зони са с възможност за обединяване


В периода от 3 до 9 май в 55.СУ бяха организирани срещи на учениците от гимназиален етап с представители на водещи университети и бизнеса. Учениците се запознаха със специалностите, които предлагат университетите и последващата реализация на пазара на труда. Участници в събитието бяха: Университет по национално и световно стопанство - доц. д-р Росен Кирилов, заместник ректор на УНСС Софийски университет- доц. д-р Албена Танева, ръководител катедра ПА Университет по библиотекознание и информационни технологии- проф. д.н. Ирена Петева- ректор на УНИБИТ В събитието взеха участие и фирма Съдърланд Глобъл Сървисиз България, която представи своите летни ученически стажове и възможностите за кариерно развитие в компанията. Учениците ни бяха консултирани от Светлозар Иванов – Директор Корпоративни услуги в Съдърланд Глобъл Сървисиз България и Георги Янчев – Мениджър „Управление на партньорски отношение с училища, университети и студентски организации“

Ученикът Юлиян Дюлендаров от 11а клас спечели смарт часовник предоставен от Съдърланд Глобъл Сървисиз България.


Денят на Европа е отбелязан като Ден на ученическото самоуправление в 55.СУ.

Всички длъжности в училище се поемат от ученици. Те влизат в роли –на преподаватели, на директор, на помощен персонал. В рамките на инициативата те организират учебния процес, решават проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности.


Начало