Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


През месец февруари, 192 ученици от 1 до 4 клас на 55 СУ „Петко Каравелов“ се включиха в състезанието „Финансова грамотност“, в конкуренция с ученици от цялата страна. Нашите ученици спечелиха 10 първи, 13 втори и 23 трети места.

Екипът на 55 СУ „Петко Каравелов“ получи почетна грамота от сдружение „Европейско кенгуру“ за отличната организация и високите постижения в състезанието „Финансова грамотност“ . Поздравления за всички участници в състезанието, които показаха знания и умения да се справят с финансовите задачи. Поздравления за учителите, подготвили малките състезатели.


"Учете се. И най-големите шампиони, и най-големите учени и всеки един човек, който е успял в живота, е тръгнал от училище – обърна се към учениците от 55-о Евгени Иванов.”


Изключително масово участие на учениците от 55 СУ беляза и зимния кръг на състезанието „Математика без граници“ през месец януари 2023г. Близо 400 ученици се включиха в надпреварата със деца от 24 страни по света и отново се представиха блестящо. Потвърждавайки още веднъж реномето на 55 СУ, като едно от най-стойностните училища в страната. Децата от 55 СУ извоюваха 14 златни медали от надпреварата. Специални поздравления за златните медалисти: Александър Найденов, Йоан Вълчев, Пламен Сариев, Елена Първанова, Анна Козовска, Стилиян Тодоров – 2 клас Огнян Арсов, Петър Бойчев, Йоан Балездров – 3 клас Ралица Тотева, Александър Хътов, Виктория Моллова, Лора Терзийска - 4 клас Даниел Казанлъклиев – 5 клас Поздравления и за всички носители на 47 сребърни и 81 бронзови медали, за останалите участници проявили усърдие и много знания, за ръководството и учителите на 55 СУ „Петко Каравелов“. Без тяхната подкрепа, нашите невероятни деца не биха постигнали всички тези отлични резултати. С пожелания за здраве и по-големи успехи в бъдеще на всички!

На 22.03.2022г./сряда/ ще се проведе пролетния кръг на турнира в 55 СУ. След него ще се определят участници в финалния кръг от 01.07. до 04.07 2023г. в гр. Несебър. За определяне на финалистите се взимат резултатите от трите дистанционни кръга, като учениците с най-много точки получават покани за участие на финалите. За ученици носители поне на два медала от трите дистанционни кръга се дава възможност за участие на полуфинала в Стара Загора, който ще се проведе на 29.04.2023г.


И тази година в 55 СУ“ Петко Каравелов“отбелязахме Деня на числото π. Денят, в който се чества най-старата математическата константа, е 14 март или 3.14 по календарен запис месец/ден. Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката. Съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е еднакво за всички окръжности.
Петокласниците решаваха задачи, свързани с цифрите на числото пи. Шестокласниците подготвиха презентации, викторини, рисуваха града на числото π и приготвиха много вкусни сладкиши.


Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Първият Ден на жената е отбелязан през 1909 г. в САЩ. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. На борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

5б клас почете празника на дамите с чудесните си презентации на английски език, като разказа на останалите за неспирната борба на нежния пол, за да стигне до почетното си място в днешния свят.

Благодарим на всички дами, малки и големи, които продължават да осветяват пътя на човечеството!


Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Таня Панчева, директор на 55.СУ“Петко Каравелов“, подписаха споразумение за сътрудничество.

„УНСС вече има изградена традициия на сътрудничество със средното образование, в съвместно разработване и реализиране на образователни и информационни инициативи и проекти с училищата. Ще организираме и участие на преподаватели от УНСС в прекия образователен процес на 55 училище с цел засилване на икономическото образование“, каза ректорът на УНСС.

Директорът Таня Панчева изрази своята радост от сътрудничеството с УНСС, което ще обхваща множество проекти, кариерно ориентиране на учениците и съвместни учебни програми. „Сътрудничеството ни ще обогати знанията на нашите ученици, ще ги запознае с националните и европейски образователни стандарти“, посочи директорът на училището.


Родителят отново се върна в ученическите си години и беше част от образователния процес в час по музика. За формирането на личността на едно дете, за неговото възпитание и обучение се грижат родители и учители. На 28.02.2023г., обединихме усилия в името на децата и общата ни цел, а именно нашето училище да е "УЧИЛИЩЕ С ЛИЦЕ, УЧИЛИЩЕ ЗА ЛИЧНОСТИ!" Този час ни помогна да изградим доверие и да подобрим партньорството между училището и семейството, да привлечем родителите като наши съмишленици при реализиране на училищни инициативи. Благодарим Ви, че приехте подадената ръка и не забравяйте, че ние винаги сме тук за Вас и Вашите деца и заедно можем да постигнем много. Ние - Вашите учители, сме тук, за да ви предадем знания, за да ви помагаме, за да ви даваме ценни житейски уроци, за да ви направим по-добри от самите нас, защото вие сте нашето бъдеще, надежда и вяра в доброто!


„Трети март! Трети март!

Чакан празник, свята дата.

Трети март! Трети март! Ден рожден на свободата.”

За националния празник учениците от 2. „а” клас изработиха 3D картички с Шипка- върха на свободата. Направиха малка книжка, съдържаща исторически факти, които всеки горд българин трябва да знае. Сами написаха програма за празничен концерт, който бе кулминацията в проектната дейност на децата посветена на 3. март. Сред изпълнените песни бяха: „Аз съм българче”, „Радецки”, „Песен за Апостола”, Химн на Република България.

Така децата отдадоха почит към героите загинали за свободата на България.

Честит празник!


Уважаеми ученици, Във връзка с патронния празник на училището методично обединение по изобразително изкуство организира изложба по следните ТЕМИ:

  • Портрет на Петко Каравелов
  • Фигурална композиция на Петко Каравелов
  • Архитектурен пейзаж на родния му град (Копривщица)
  • Архитектурен пейзаж на родната му къща (Копривщица)

Срок за предаване на творбите до 20.03.2023 г.

Забележка: Форматът и материалите са по избор на участника!

ЖЕЛАЕМ ВИ ТВОРЧЕСКО НАСТРОЕНИЕ!


Скъпи ученици,
На 24 март 55. СУ "Петко Каравелов" чества своя патронен празник. През 2023 година се навършват 180 години от рождението и 120 години от смъртта на Петко Каравелов. В тази връзка в училище ще се проведат различни събития, с които да почетем паметта на нашия патрон. Сред тях е и ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС Пожелаваме Ви успех!


Начало