Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


На 1 юни 2022, на Международния ден на детето,

Симеон Желев от 4 Д клас, застана рамо до рамо с Виктория Петрова и Юксел Кадриев като водещ на централната емисия в bTV Новините..

А по-късно бе техен гост за ексклузивно интервю.

Да пожелаем още много изяви и успехи на един млад актьор от театрална работилница Мариан Бачев и Arcadia Fusion ART!

Мечтите се сбъдват, когато влагаш труд, постоянство и страст!


СТЕМ ЦЕНТЪР "RoboLab

Иновативния STEM център за дигитални създатели “RoboLab“ е разположен на 360 кв.м., създадени са 6 зони отговарящи на 6-те режима на учене. „RoboLab“ е предвиден за работа на групи до 13 ученици с инструменти за работа по проектно-базирано обучение в дигитална среда. Обособените 6 зони са с възможност за обединяване


В периода от 3 до 9 май в 55.СУ бяха организирани срещи на учениците от гимназиален етап с представители на водещи университети и бизнеса. Учениците се запознаха със специалностите, които предлагат университетите и последващата реализация на пазара на труда. Участници в събитието бяха: Университет по национално и световно стопанство - доц. д-р Росен Кирилов, заместник ректор на УНСС Софийски университет- доц. д-р Албена Танева, ръководител катедра ПА Университет по библиотекознание и информационни технологии- проф. д.н. Ирена Петева- ректор на УНИБИТ В събитието взеха участие и фирма Съдърланд Глобъл Сървисиз България, която представи своите летни ученически стажове и възможностите за кариерно развитие в компанията. Учениците ни бяха консултирани от Светлозар Иванов – Директор Корпоративни услуги в Съдърланд Глобъл Сървисиз България и Георги Янчев – Мениджър „Управление на партньорски отношение с училища, университети и студентски организации“

Ученикът Юлиян Дюлендаров от 11а клас спечели смарт часовник предоставен от Съдърланд Глобъл Сървисиз България.


Денят на Европа е отбелязан като Ден на ученическото самоуправление в 55.СУ.

Всички длъжности в училище се поемат от ученици. Те влизат в роли –на преподаватели, на директор, на помощен персонал. В рамките на инициативата те организират учебния процес, решават проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности.


Учениците от 4 клас направиха екологични творби в природна среда, като съчетаха по оригинален начин цветовете и формите на различни растения, цветя, листа, камъни и клони. Малките художници създадоха своите творби сред природата с помощта на естествени материали.


Влезте в училище и предайте на детето си един от най-важните уроци - да обичаш някого, значи да си отговорен за него.

Денят на отворените врати е част от европейска кампания за подкрепа на родителското присъствие в училище, инициирана от Европейската родителска асоциация и подкрепена от 19 европейски страни.

СКЪПИ РОДИТЕЛИ,

Всеки ден детето ви прекарва между 6 и 8 часа в училище. Тук то не само усвоява нови знания, но се учи да общува, да организира задачите си, да поема отговорност, да се грижи за външния си вид, за личната си хигиена... Питали ли сте се как преминава един негов ден в училище?

Заповядайте на 11-ти май в училище и вижте!

На този ден вратите на нашето училище ще бъдат широко отворени. Вие имате право на достъп до всяка информация, която се отнася до детето ви, и отговорността да работите съвместно с педагозите в негово име.

Посетете класната му стая и влезте в някой от часовете. Има ли нещо, с което бихте помогнали на детето да се чувства пo-добре, а на учителите - да са по-пълноценни?

Помислете как заедно с преподавателите и училищната администрация можете да създадете по-уютна и безопасна среда за децата.

И най-важното - вижте училището като втори дом на детето. Харесва ли ви?

Отглеждането на деца е знак за надежда. То показва, че вие имате надежда за бъдещето и вярвате в ценностите, които им предавате. Когато избирате училище, вие избирате бъдеще за своето дете.

Направете всичко възможно с помощта на учителите и директора това бъдеще да бъде щастливо.

Програма за часовете и откритите уроци по класове, които можете да посетите.


Първокласниците от 55.СУ ,,Петко Каравелов“ посетиха ,,Къщата на баба“ в с. Згурово /Кюстендилско/. Запознаха се със селските сечива, с които са обработвали земята. Опитаха един от старите традиционни за кюстендилския край занаяти – направа на кошници от върбови клонки. Разгледаха българската шевица в дрехите, носиите и чеиза и изпълниха заръката на баба да изрисуват дървени лъжички. Накрая, в двора, заедно поиграха на игрите на Баба и Дядо!


За поредна година седмокласниците на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ демонстрираха високи постижения от участието си в ученическите олимпиади. Александра Козарова и Моника Недялкова от VII „е“ клас ще премерят сили в националната олимпиада по история и цивилизации с останалите ученици в страната. Поздравления, момичета! Вие сте доказателство, че историята се пише от победителите.


На пролетният кръг на "Математика без граници" учениците от нашето училище спечелиха 13 златни, 34 сребърни и 72 бронзови медали.

Златни медалисти са:

Александър Найденов, Йоан Валчев, Юли Асеновски- 1 клас

Петър Бойчев, Габриела Георгиева, Огнян Арсов- 2 клас Ралица Тотева, Елиза Симеонова, Калоян Драганов- 3 клас

Мартин Христов, Георги Карагюлев, Лилия Никифорова- 4 клас

Любен Хубенов- 6 клас

55 СУ има определена квота от 12 (дванадесет) участници за индивидуалното състезание - финал „Математика без граници“, което се планира за 1-5 юли 2022 г. в гр. Несебър.

За отборното състезание - 5 (пет) отбора.

Поздравления за всички ученици и техните учители!


Днес нашето любимо училище имаше двоен празник! Тържествено отбелязахме нашия Патронен празник и Откриването на иновативния ни СТЕМ център! Вплетохме традициите на миналото, технологиите на настоящето и устремени погледнахме към бъдещето! Гости на нашия празник бяха:

  • Президентът на Р.България г-н Румен Радев
  • Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова
  • Зам. министърът на образованието и науката г-жа Мария Гайдарова
  • Зам. ректорът на НСА проф. Таня Янчева
  • Началникът на РУО-София-град г-жа Ваня Кастрева
  • Кметът на район “Студентски” г-н Петко Горанов

С указ на Президента на Р.България, 55.СУ”Петко Каравелов” беше удостоено с почетен плакет “Св.св. Кирил и Методий”

След емоционална празнична програма, нашите ученици демонстрираха възможностите на иновативния ни СТЕМ център. Възпитаниците ни демонстрираха как работят с 3D виртуална реалност, управляват роботи чрез програмиране, създават прототипи за различни електронни устройства, програмират и работят с компютърна графика. Да ни е честито новото модерно образователно пространство!

Честит празник!

Снимки


Начало