Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Ден на ученическото самоуправление се проведе на 9 май – Деня на Европа в 55.СУ "Петко Каравелов". Учениците влязоха в ролята на преподаватели, на управленци, на служители. В рамките на инициативата те организираха и водеха учебния процес в класните стаи. Запознаха се с училищната документация, свързана с дейностите в училище и следяха за реда и дисциплината по коридорите.

В този ден учениците преподаваха в часове по Роботика, Математика, Криминалистика, криптография и криптология, ФВС, Философия, Английски език.


Учениците от Ia , Iб , Iв , I ж и IIб проведоха съвместен урок по извънкласно четене на тема: " Приказни герои търсят своята приказка". Учениците четоха откъси от българска и чуждестранна детска литература, представяха приказни герои, отгатваха гатанки.


На 28 април 2023 година, ученици от 55 СУ "Петко Каравелов" взеха участие в "Ден на отворените врати" в Минно-геоложки университет. Там имаха възможност да посетят музеи, учебни зали и кабинети, в които се обучават студентите. Това беше изключително интересно и полезно за тях. Гимназистите се запознаха и с възможностите за кариерно ориентиране и развитие, които предоставя университета. Благодарност към ръководството на Минно-геоложки университет за поканата.


На 25-26 април 2023 година, ученици от 55 СУ "Петко Каравелов" взеха участие в "Втора национална конференция за ученици, студенти и докторанти: Информационни технологии и автоматика 2023г", която се проведе в Химикотехнологичен и металургичен университет. След срещата с проф. Сеня Терзиева- Желязкова, роктор на университета, учениците взеха участие в различни лабораторни експерименти и упражнения. Благодарност към ръководството на Химикотехнологичен и металургичен университет за поканата и за възможността учениците да вземат участие в конференцията.


Учениците от 3.г и 3.ж клас се включиха в инициативата " Училище по първа помощ" на фондация " Капачки за бъдеще". Лекторът разказа подробно какви мерки се предприемат в случай на пострадало дете или възрастен. Учениците се включиха с голям интерес в урока, зададоха всички въпроси, които ги вълнуват. Отново си припомниха, че здравето е най-голямото богатство и трябва да го пазим.


Ден на отворените врати послучай 70 години от създаването на Минно-геоложкия университет. Учениците от четвъртите класове посетиха музея на полезните изкопаеми, наблюдаваха интересни демонстрации, получиха грамоти за участие в проведени химични и физични експерименти, участваха във викторина с награди. Децата се впечатлиха най-много от атрактивните демонстрации с взривове. Всички деца получиха награди и подаръци от организаторите.


По традиция и тази учебна година учениците от 55 СУ "Петко Каравелов" показаха високи резултати в състезанието по немски език, организирано от издателство КЛЕТТ. С отличните си резултати заслужиха своето участие в националния кръг, който се проведе в град Ловеч, петима ученици:

  • Анна Симеонова - 7е
  • Елисавета Григорова - 7е
  • Елена Петкова - 4а
  • Емре Йомер - 4а
  • Ивайла Колева - 4а
  • Елисавета Григорова зае второ място в страната в ниво А2
  • За постигнатите високи резултати учениците получиха грамоти и награди.

Поздравления, ученици!


На 25.04. се проведоха 2 бинарни урока между учебните предмети АНГЛИЙСКИ ЕЗИК и МУЗИКА. Единият се осъществи с класовете 8а и 9а с преподаватели Светла Добрева (англ. език) и Снежина Алексова (музика). Вторият беше проведен с 7б и 8б с преподаватели Даниела Илиева (англ.език) и Снежина Алексова (музика). Бинарният урок като творчество на двамата учители прерастна в творческо търсене и познавателна активност за учениците, които показаха своите знания и компетентности по двете учебни дисциплини

Учениците доказаха, че с помощта на знанията си по английски език могат да разширят музикалната си култура част от предмета музика.

Това бе поредният час от серия бинарни уроци с екипна работа между учители от начален, прогимназиален етап и гимназиален етап.


На 23 април честваме световния ден на книгата и авторското право. Учениците на 3.Ж клас отбелязаха този празник заедно с писателката Радостина Николова - автор на поредицата „Приключенията на мотовете“, „Моите красиви рога“ и картинната книга „Кико без крила“. Радостина е трикратен носител на наградата „Бисерче вълшебно“, която се връчва след гласуване на деца от цяла България. Писателката разказа на учениците как е станала писателка, какво представлява професията, как измислените герои от историите са променили нейния живота. Потопи децата във вълшебния свят на героите.

Учениците от своя страна представиха театрална постановка "Патиланско царство" от Ран Босилек.


И тази година на ученическите лекоатлетически игри взеха участие състезатели от 55 СУ „Петко Каравелов“. Нашите ученици се състезаваха с голям брой участници от повече от тридесет столични училища.Марио Иванов във възрастта 5-7 клас ( момчета ) се окичи с три златни медала: скок на височина-150см, скок на дължина 5.35м и сто метра гладко бягане- 12.37сек. Във възрастова група 8-10 клас Иляйда Нуруллова ( девойки ), взе два златни медала: скок на дължина- 5м и скок на височина- 135см. В бягането на 400м също се представи достойно – четвърта. Успехът им е безспорен! Те са повод да се гордеем с устрема и дръзновението, които носят младите каравеловци. Тези успехи се дължат на съвместната подкрепа на родителите, треньорите и учителите. Поздравления, шампиони!


Начало