Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Невероятни летни емоции ни предложиха младите математици от 55 СУ на финалите на „Математика без граници“ от 01.07 до 04.07.2023г. На брега на морето, в красивия Несебър, учениците от 55 СУ „Петко Каравелов“ завоюваха общо 11 златни, 6 сребърни и 12 бронзови медали съревновавайки се с своите връстници от цяла България, както и ученици от Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Украйна, Литва, Черна гора, Сърбия, Полша, Румъния, Малта. С радост можем да поздравим носителите медали от индивидуалния турнир.


nvo

МАТЕМАТИКА

  • 3-ма ученика с максимален брой точки-100
  • 22 % от учениците с резултат по-висок от 87.5 т. /отлична оценка над 5.50 /

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

  • 30 % от учениците с резултат по-висок от 87.5 т. /отлична оценка над 5.50 /


Театро 5-5 представи пред ученици от начален етап пиесата "Приказка за проклетии, чудеса и вълшебства". Вечно актуалният мотив за победата на доброто над злото, прекрасният текст на учениците от предишни години и техният ръководител г-жа Антония Бандармалиева, огромният труд, положен от актьорите въздействаха върху малките зрители. Със смях и закачки, с рими чудесни, те разбраха, че доброто винаги побеждава.


На Международния ден на детето министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри VII-те “Юнашки игри”в двора на 55.СУ . “ Юнакът трябва да бъде силен, юнакът трябва да бъде можеш. Но силен не само физически, а силен със знанието и с разума си”, каза той пред участниците. „Не си представям юнак без приятели. А приятелите ви ги дава училището. Живеете заедно - постигайте своите стремежи, учете се, умейте, надградете своите знания и бъдете приятели с хората около вас“, обърна се министърът към учениците. Юнашката идея символизира силата на родния дух и култура на нашето общество, което въпреки трудностите намери начин и упование да устои на предизвикателствата на нашето съвремие.


В 55.СУ се проведе инициативата „Рисувам като Пикасо“, посветена на 50-годишнината от смъртта на големия творец.

Учениците от 5-ти клас на 55.СУ „Петко Каравелов“ се запознаха с изкуството на Пабло Пикасо и изразиха своите идеи чрез символа „Гълъб на мира“.

Учениците изучиха значението на „Гълъб на мира“ като символ на мир и хармония. Те се вълнуваха от посланието на този символ и го използваха като вдъхновение за създаване на свои собствени произведения. С помощта на различни техники и материали, учениците представиха своите идеи и мечти за мир в света чрез изобразителното изкуство.

Техните творби ще бъдат подредени в изложба в сградата на районната администрация, където учениците ще споделят своето послание с общността и насърчават размишленията за мира и хармонията.


IMG-88d9956bb81af6ee15a4ea33fea9d12f-V

Честит 24 май, скъпи учители, ученици и родители!

Делото на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. През многовековната история на нашата държава училището винаги е било символ и стожер на националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на България.

Честит празник! Запазете светлината в очите и сърцата си!


Учениците от 55 СУ, участваха в танцов фестивал „Color of Dance“, в Младежкия театър „Николай Бинев“ и завоюваха Златна купа, медали и квота за участие в международен танцов формат Dancing INN. Поздравления за талантливите деца!!!


Тази седмица се проведе Трети (зонален) етап на Градско първенство по баскетбол 5-7 клас.

Момчетата на 55 СУ „Петко Каравелов‘‘ в груповата фаза победиха НСУ, след което на полуфинала се изправиха срещу 40 СУ, където постигнаха убедителна победа. На финала нашият отбор отново се срещнаха с НСУ и категорично доказаха, че са най-достойният победител на турнира и заслужено станаха Градски шампиони по баскетбол на Ученически игри 2022/2023г.

Момичетата на 55.СУ след победа над ААА и загуба от 31.СУ в груповата фаза, се класираха на достойното четвърто място в гр.София.

Благодарим за участието и достойното представяне!

Ръководител: Светлана Йорданова учител по ФВС


Пиеса по безопасност на движението представиха децата от 2. „а” клас. С голямо удоволствие поканиха за публика всички малчугани от подготвителните групи и техните учители. На амфитеатъра в двора на любимото училище оживяха най-различни горски обитатели. Оказа се, че и те като децата от 55. СУ „Петко Каравелов” знаят как безопасно да участват в движението по пътищата. Талантливите актьори сами изработиха театралните си маски за пиесата. Публиката аплодира бурно, а училищният двор се изпълни отново с детски смях.


За втори път през тази учебна година се проведе „Математическо междучасие“. То бе организирано от учителите по математика, а в него се включиха 7 отбора от по трима ученици от седмите класове в 55 СУ „Петко Каравелов“. Темата на събитието беше „Неравенства “. Участниците в състезанието се представиха чудесно и показаха, че могат да решават ,не само вярно ,но и бързо неравенства. Победители са учениците от 7 „е“ клас, които показаха много знания и добра организация. Наградата за тях беше вкусна шоколадова торта! Останалите участници, на второ и трето място ,получиха математически сборници със състезателни задачи. Успешна учебна година на всички седмокласници и нека запазят традицията на 55 СУ като се представят достойно на националното външно оценяване!


Начало