Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Есенната изложба на учениците от 1 до 4 клас красят фоайето на нашето любимо училище, за да можем всички заедно се потопим в очарованието на този пъстър сезон...


Лекари от „Пирогов“ и УМБАЛ „Света Анна“ ще оказват медицинска помощ на учениците на 55.СУ от разстояние чрез специална техника за онлайн прегледи. Метод, присъщ за НАСА в САЩ.

Това става възможно чрез проекта „Училищна мрежа за телемедицина“, който беше представен пилотно в 55-то СУ „Петко Каравелов“ в присъствието на министрите на образованието и науката и на здравеопазването - проф. Сашо Пенов и д-р Асен Меджидиев.

В лекарския кабинет в училището е монтирана хардуерна техника, обезпечаваща аудио и видео комуникация и прехвърляне на данни между училището и болницата. При необходимост медицинската сестра или учител в училището може да се свърже с дежурен лекар в болницата, който да даде насоки за действие. Под наблюдение на лекаря сестрата сваля необходимите данни от пациента и може да извършва нужните манипулации.

„Още в първите дни на нашето служебно правителство ние решихме да демонстрираме възможностите на телемедицината в училищна среда“, сподели министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

„Аз съм убеден, че този проект ще продължи да съществува и ще бъде във всяко едно от училищата, не само в София, но и в страната“, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той обясни, че има недостиг на медицински кадри и е трудно да се осигурят лекари за всички училища и детски градини. Разполагайки с тази техника 55.СУ ще има възможност във всяка една минута да направи консултация дали да бъде изпратен екип от болницата, дали да дойде бърза помощ, дали да се предоставят съвети към медицинската сестра или към персонала на училището, посочи министър Меджидиев.


„Звъни звънчето-зън,зън, зън, …“

Познати думи на познат призив! Време е шумът на морските вълни да бъде заменен с веселата глъчка на вълните от деца и младежи в училищния двор! Отново е време за среща! На 15 септември 2022 г. 55 Средно училище „Петко Каравелов“ за 144. път отваря врати, за да посрещне своите ученици! Започва още една учебна година, изпълнена с надежди и високи цели, както винаги свързани с много труд и много постижения в овладяването на знания, в творчеството, в спорта, в изкуството.

Тържеството по повод откриване на учебната 2022 / 2023 година ще започне в 10:00 часа в двора на 55.СУ „Петко Каравелов“.

Учениците и техните родители приканваме да бъдат в двора на училището в 9:45 часа, за да могат да се срещнат със своите класни ръководители, да заемат определените си места и спокойно да се насладят на празничната програма.

В този първи ден ще си пожелаем взаимно здрава и успешна учебна година.

Очакваме ви!


ИВАНИНА АЛЕКСАНДРОВА

И

КРИСТИЯН ТОДОРОВ

55 училище „Петко Каравелов“ за пореден път празнува бракосъчетание на свои учители! Двама млади, способни, изпълнени с мечти колеги се намериха един друг! На 26.07.2022г. беше сватбеният им ден! ЧЕСТИТО!

Екипът на 55. училище пожелава на скъпите си колеги Иванина и Кристиян да се обичат, винаги да се обичат, да споделят щастието и заедно да надделяват над трудностите! Рисувайте контурите на живота си, изпълвайте го с цветове, извайвайте мечтите си! Инсталирайте у себе си най-прецизната програма за щастливо семейство! Имайте до себе си своите роднини, добри приятели, отзивчиви и обичащи ви колеги, креативен и подкрепящ директор! Пазете и съхранете вашата любов, любовта на вашите ученици, която имате, любовта на близките ви хора. Кодексът на новобрачните двойки, работещи в 55. СУ, важи и за вас, не го забравяйте! Накратко гласи: Обичаме ви, радваме ви се, но дежурството на главен вход си е дежурство, първият час е от 8:00 и нито минута по-късно, а отговарянето на всяко телефонно повикване от колеги при трудност с classroom е задължително!

На добър час, г- жо и г-н Тодорови!


В слънчевия Несебър ни заваля дъжд от невероятни летни емоции с младите математици от 55 СУ на финалите на международния турнир „Математика без граници“ от 01.07 до 05.07.2022г. На брега на морето, съревновавайки се с своите връстници от Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Украйна, Литва, Сърбия, Румъния, Малта и България нашите деца постигнаха невероятни успехи, показаха знания на най-високо ниво в сферата на математиката. Учениците на 55.СУ завоюваха 4 златни, 4 сребърни и 5 бронзови медали от индивидуалното състезание и 3 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медали от отборната надпревара.

С радост можем да поздравим носителите на медали!


През месец май и юни се състояха състезанията по шахмат и баскетбол, част от „Ученически игри“ 2021/2022 г. Отборите на 55. СУ ,,Петко Каравелов‘‘ участваха във възрастовата група 5-7 клас . В честна и спортсменска игра учениците на 55 СУ „Петко Каравелов“ по шахмат се класираха на второ място.


В слънчевия м. юни, децата от ПГ А, Б, В участваха в спортен празник , в които премериха сили и възможности. Радостното настроение бе показател, че е много интересно и забавно и всички деца показаха завидни умения. Учителите по ФВС благодарим на учителите на подготвителните групи , които тази година са работили отлично и с тяхна помощ бъдещите първолаци ще покажат още много спортни умения и способности в часовете по ФВС. Организатори: Борислав Манов, Виктор Мутафчиев, Габриела Тодорова, Мануела Манова, Светлана Йорданова-учители по ФВС


55 СУ „Петко Каравелов“ бе домакин на годишната пресконференция във връзка с традиционната "Седмица на водното спасяване", организирана от БЧК „Готови ли сме за безопасни лято?“

Ученици от IV клас демонстрираха своята готовност за ваканция край морето и басейна, след обучение по програмата на БЧК за водна безопасност „Приятели с водата“.

Председателят на Националната комисия по водно спасяване доц. Стоян Андонов и директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов се убедиха на живо как работят програмите за превенция на водния травматизъм при децата.


Децата се раждат любопитни и трябва да подхранваме тази черта в тях и да я развиваме. На неотдавнашното посещение в 55 СУ "Петко Каравелов" представители от международната фирма Съдърланд бяха впечатлени от Борис Цанев, ученик в 10 клас и познанията му по програмиране и алгоритми.

За да подкрепят интереса му към Софтуерни и хардуерни науки, от фирмата осигуриха безплатен достъп до учебна платформа за курс по Роботика и програмен език Python.

Нагоре и далеч, Борис!


Учениците от 55.СУ са победителите в състезанието по ФУТБОЛ във възрастова група 5-7 клас, част от „Ученически игри“ 2021/2022г. В честна и спортсменска игра нашите футболисти завоюваха първото място срещу отбора на 8 СУ “ Васил Левски”. Поздравления, шампиони!


Начало