Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Скъпи колеги, уважаеми ученици и родители!

Нашето училище отново чества своя Патронен празник.

Училище с богата традиция, с дълга история, училище на 142 години!

Училище със съвременен облик, динамично развиващо се, предлагащо възможности за модерно образование на учениците. Това е днес 55. СУ „Петко Каравелов“.


Знаете ли, че на 21.03 се отбелязва световния ден на хората със Синдром на Даун? Датата не е случайна. Хората със Синдром на Даун имат допълнително копие на 21-вата хромозома, вместо две копия от нея, те имат три.


Традицията е спазена! За пореден път учениците от 55 СУ честваха деня на числото Пи, по този начин откриха част от красотата и тайнството на математиката. С много емоция и старание, те показаха своите дигитални и кулинарни умения, запознавайки ни с интересни факти за числото Пи.


Отново с високи резултати на учениците от 55. СУ премина и зимния кръг на състезанието „Математика без граници“ през м. февруари 2021г. Въпреки сложната обстановка, децата проявиха ентусиазъм, като повече от 300 ученици се включиха в надпреварата с деца от 20 страни по света и отново се представиха блестящо.


55.СУ „Петко Каравелов“ е едно от трите избрани училища в България, за участие в тазгодишната Oxbridge Olympiad. Учениците от гимназиален етап ще могат да кандидатстват за стипендии във водещи колежи във Великобритания за следните програми:

• GCSE

• A-levels

• Foundation courses


Учениците от първи клас проектираха и конструираха художествени маски от хартия и картон на тема" Карнавал на животните". Изработиха маски с образа на домашни животни чрез рисуване, изрязване и апликиране.

В класната стая беше настъпило творческо оживление, всички весело коментираха и майсториха своите творби. А те действително станаха прекрасни. Истинското карнавално настроение настъпи в края на часа, когато всички "животинки" излязоха на подиума за общи снимки.


На 25-ти януари министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева, кметът на район „Студентски“ г-н Петко Горанов и заместник - кметът

г-н Искрен Арабаджиев посетиха 55.СУ „Петко Каравелов“.

Проведена беше работна среща с част от педагогическия екип, на която бяха обсъдени предизвикателствата, пред които е изправена образователната система в условията на Covid-19. Директорът на 55.СУ г-жа Таня Иванчева запозна присъстващите със спечеления проект за изграждане на иновативен СТЕМ център по роботика, финансиран от Министерството на образованието и науката.

В началото на работната среща гостите бяха поздравени с вълнуващ музикален поздрав в изпълнение на ученичката Ева Борова и учителите по музика в 55.СУ.

Гостите разгледаха модернизираната училищната база и присъстваха на иновативен урок по математика в 4 „в“ клас с кл. ръководител г-жа Антоанета Георгиева.

На министър Вълчев беше подарена картина от талантливата художничка Калина Кадийска от 6 клас.


В конкуренция от над 360 училища от цялата страна, 55.СУ е одобрено за изграждане на иновативен STEM център. Стойността на проекта по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” е 330 000лв.


Начало