Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Учениците от 2 клас присъстваха на демонстрации и различни експерименти свързани с химията и физиката в МГУ" Св.Иван Рилски". Докоснаха се до богатствата на земята.Търсеха полезни изкопаеми с металотърсачи. Присъстваха на демонстрация на съвременни летателни апарати - дронове, които много впечатлиха малчуганите. Демонстративни взривявания на макети на сгради впечатлиха учениците и те получиха много награди. Събитието запали в тях искрата към науката и желанието за нови знания.


„Юнакът по делата се познава“ През 1879 г., в малкото и бедно село Дървеница, един от жителите му дава една от стаите си, за да се обучават няколко момчета; намира се и учител и по този начин се поставя образованието в селото. Едва ли този благороден човек е могъл да предположи, че на това парче свята земя, която той е дарил, е построено едно от най-модерните училища в България. Днес това училище носи името на един от великите българи – Петко Каравелов, а в слънчевите и просторни стаи се обучават стотици ученици. Юнашките игри, които се проведоха от ученици на 55 СУ „Петко Каравелов“, показаха за сетен път стремеж към борбен дух, достойнство, мъжество и родолюбие.


По случай Деня на спорта в България, децата от подготвителните групи с огромен ентусиазъм се включиха в интересните и забавни игри предложени им от г- жа Габриела Тодорова, учител по ФВС.


В очакване на Великден учениците от начален етап на 55 СУ " П. Каравелов" организираха работилница за изработване на великденска украса. С много въображение и ентусиазъм те сътвориха различни великденски изделия , които подредиха в изложба във фоайето на училищната сграда. За радост и настроение на всички пред прага на светлия християнски празник.


По традиция, както всяка година, лазарски песни и наричания огласиха нашето училище ден преди празника. Лазаровден се празнува винаги съботата- седмица преди Възкресение Христово и непосредствено преди Цветница. Момичетата и техните учители, облечени в народни носии, представиха възстановка на обичая "Лазаруване" в 55. училище. Много празнично настроение и усмивки донесоха песните и танците им. Лазарките пожелаха здраве, мир и благоденствие да има в домовете на всички присъстващи и обещаха догодина отново да дойдат.


На провелия се на 10-11 Април 2021 г. в гр. Пловдив Международен танцов фестивал "Пловдив Оупън - Дъга от таланти", в категория "ФИТ КИДС", Яна Борчева от ПГ „б“ постигна завиден успех. В индивидуалното изпълнение във възраст "мини", тя впечатли международното жури със съчетание с висока трудност и заслужено спечели 1 място и престижната купа. Отлично се представи и Ева Борчева - III „е“ клас, която се нареди на престижното 5-то място във възраст „деца“. Поздравления за нашите талантливи деца!


Скъпи колеги, уважаеми ученици и родители!

Нашето училище отново чества своя Патронен празник.

Училище с богата традиция, с дълга история, училище на 142 години!

Училище със съвременен облик, динамично развиващо се, предлагащо възможности за модерно образование на учениците. Това е днес 55. СУ „Петко Каравелов“.


Знаете ли, че на 21.03 се отбелязва световния ден на хората със Синдром на Даун? Датата не е случайна. Хората със Синдром на Даун имат допълнително копие на 21-вата хромозома, вместо две копия от нея, те имат три.


Традицията е спазена! За пореден път учениците от 55 СУ честваха деня на числото Пи, по този начин откриха част от красотата и тайнството на математиката. С много емоция и старание, те показаха своите дигитални и кулинарни умения, запознавайки ни с интересни факти за числото Пи.


Отново с високи резултати на учениците от 55. СУ премина и зимния кръг на състезанието „Математика без граници“ през м. февруари 2021г. Въпреки сложната обстановка, децата проявиха ентусиазъм, като повече от 300 ученици се включиха в надпреварата с деца от 20 страни по света и отново се представиха блестящо.


Начало