Материална база

Страницата е в процес на разработка! Очаквайте скоро!

55 СУ „Петко Каравелов“ е училище, което достойно отстоява името и мястото си сред столичните училища. Съчетава в себе си повече от едновековна традиция и непрекъснат стремеж към усъвършенстване с поглед в бъдещето.

Днес в 55 СУ се обучават над 1000 ученици в начален и прогимназиален етап. Разположено е в  кв. „Дървеница“, на територията на район Студентски, с обща площ от 22 242кв. м. Училището се помещава в две триетажни сгради с дворно пространство, спортни площадки и обособен амфитеатрален кът.

„Малката сграда“ е реновирана. В нея се обучават учениците от  I – III клас. Класните стаи са просторни, слънчеви и уютни.Новооткритият езиков кабинет е една от големите стъпки в посока към съвременно, високотехнологично и висококачествено езиково обучение. Кабинетът разполага с персонални компютри на работните места, интерактивна дъска, мултимедия, слушалки и микрофони за учениците, образователен софтуер. Оборудването му го прави уникален сред столичните училища.

 

 

 

 

 

Така изглеждат нашите ремонтирани и красиви класни стаи. 
С тях броят на напълно реновираните стаи в 55.СУ през последната година вече е 10, а  други 12 класни стаи са с изцяло или частично подменени мебели.  


Химическата лаборатория е образователно пространство за обучение по предмета. В нея се провеждат учебно-изследователски дейности и реални химични експерименти
Кабинетът по технологии е ремонтиран, светъл, удобен, с обособен готварски кът, където учениците под ръководството на учителя си майсторят различни кулинарни изкушения.

В 55 училище се помещават две библиотеки. Едната е обичайна за българското училище. Разполага с читалня и над 2000 книги. Другата е създадена през 2015 година. Наречена е „Свободна библиотека“ и се помещава във фоайето на третия етаж в основната сграда. 

Свободна библиотека
Библиотека и читалня с над 2000 книги
В двете сгради на училището е изградена WiFi мрежа с Free zone за ученици и гости на училището.
Кабинет по музика с пиано, озвучителна техника, мултимедиен проектор.
Кабинети за работа по проекти.
Балетната е възможност на учениците да се докоснат до танцовото изкуство.
Актова зала
Училището разполага с асансьор, тоалетна и сервизно помещение, предназначени за деца с увреждания.
Oборудван лекарски кабинет
Логопед – работи с учениците, които имат нужда от специализирана помощ.
Квалифициран екип от специалисти – двама педагогически съветници и един психолог подпомагат адаптацията на учениците в училищната среда, работят превантивно за предовратяване на конфликти. 
Откритата спортна база се състои от многофункционално игрище с изкуствена настилка, три игрища за народна топка, волейбол и бадминтон. На разположение на учениците са асфалтирани игрища за футбол, хандбал и баскетбол, пясъчен трап за дълъг скок, лекоатлетическа писта за спринтово бягане – 50/60 метра. Свободните игри се провеждат на обособена асфалтирана площадка.
Закрита спортна база – два физкултурни салона, две зали за подвижни и щафетни игри и гимнастика, зала с фитнес оборудване и басейн (който на този етап е нефункциониращ).
В отделен блок към основната сграда на 55 СУ са разположени столът и бюфетът с над 192 седящи места за хранене. Предлаганата храна е съобразена с изискванията на Министерството на здравеопазването и Министерството на младежта и спорта за здравословно, разнообразно и балансирано хранене на подрастващите.